/ iStock/Getty Images
Цената на грам злато в Турция се покачи с 14,1% спрямо година по-рано от януари до септември, а златните депозити в страната достигнаха 64,5 милиарда лири, сочат данни на Агенцията за регулиране и надзор на банките (BDDK).

През първите девет месеца на годината, през които влияние оказаха загрижеността за глобалния растеж, геополитическите рискове, Брекзит, паричните политики на централните банки и търговските преговори; инвеститорите търсеха сигурни убежища, съпътстващи нарасналото търсене на злато.

Поради увеличеното търсене цената на злато на грам се повиши с 14.1%, докато достигна 267.4 турски лири за първите девет месеца на годината, в сравнение с 231.9 лири към края на същия период на миналата година.

За същия период курсът на долар/лира намалява до 1:5.6 от 1:6.6, чрез мерките, предприети от икономическата администрация. Спадът на валутния курс тласна покачването на златото в инвеститорски портфейли. Следователно сметките за златни депозити в лири отбелязаха значително увеличение, въпреки спада на курса на долара.

Сметките за депозити в злато в Турция скочиха с 67,3% през периода януари-септември, достигайки 64 млрд. лири от 38,5 милиарда лири за същия период на миналата година.
През деветмесечния период Истанбул се нарежда на първо място със златни депозити на стойност 20,5 милиарда лири, което представлява почти една трета от общите златни депозити в Турция.

Истанбул е следван от Анкара със златни депозити на стойност 6,5 милиарда лири, Измир с 3,5 милиарда лири и Бурса с 2,3 милиарда лири. 
БГНЕС