Шведски съветник предлага едночасова „секс почивка” в работното време
Шведски съветник предлага едночасова „секс почивка” в работното време / netinfo
Дискриминация е да се предполага, че сексът за една жена в зряла възраст не е важен. Това отсъди Европейският съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на трима съдии от Върховния съд в Лисабон по дело за лекарска грешка, отнела възможността на 50-годишна жена да прави секс, пише "Гардиън", цитиран от dnevnik.bg.

Ново откритие: Кога жените искат най-много секс

Мария Мораиш претърпяла неуспешна гинекологична операция в португалска болница през 1995 г. Заради грешка по време на процедурата, функцията на половите й органи била увредена и жената повече не можела да прави нормален секс. Оттогава жената, майка на две деца, води дела в съдебната система на Португалия, които първоначално печели за нанесените физически и психически вреди от операцията.

През 2013 г. обаче при поредното обжалване на болницата, съдът в Лисабон намалява обезщетението на Мария Мораиш на една трета, защото съдиите отсъждат, че предвид възрастта на жената и факта, че вече има две деца, сексът не би трябвало да е толкова важен за нея и липсата му не би трябвало да я затормозява.

Сексът забавя стареенето при жените

Още тогава случаят предизвиква остра обществена реакция и протести. Защитниците на Мораиш наричат решението "талибанско правосъдие" и отнасят делото към съда по човешките права в Страсбург, който сега застава на нейната страна с обвинение за предубеждение.

Европейският съд по правата на човека осъжда Португалия да възстанови на жената 2 460 евро за съдебни разноски и да й даде допълнително обезщетение в размер на 3 250 евро.
dnevnik.bg