Жега мори Англия
Жега мори Англия / netinfo

Великобритания е обхваната днес от необичайни жеги, а утре термометрите може да покажат 39 градуса по Целзий, предупреждава националната метеорологична служба, цитирана от Франс прес.

Ситуацията е особено тежка в обществения транспорт в Лондон. В британската столица, която никак не е свикнала с жегите, термометрите показват днес 33 градуса по Целзий. Рекордни температури от 47 градуса по Целзий са отчетени в метрото, а в автобусите - 52 градуса, съобщава в. Ивнинг стандарт. В мрежата на метрото, която е най-старата в света, няма никаква климатизация, а автобусите разполагат само с вентилационна система.

В опит да се бори с жегите в автобусите, лондонската транспортна компания Ти Еф Ел пребоядиса някои от покривите им в бяло, но ефектът не е голям.

По принцип средната температура в Лондон през юли е 23 градуса по Целзий.

Метеорологичната служба съобщи, че утре температурите може да достигнат до 37 градуса по Целзий в югоизточните части на страната. Най-високата температура измерена някога във Великобритания е 38,5 градуса по Целзий - на 10 август 2003 г. в Кент, отбелязва АФП.