Жак Ширак одобри усилията на Япония по отношение на Северна Корея
Жак Ширак одобри усилията на Япония по отношение на Северна Корея / netinfo
Жак Ширак одобрява усилията на Япония по отношение на Северна Корея, заяви говорителят на Елисейския дворец Жером Бонафон снощи след официалната вечеря на френския президент с японския министър-председател Шиндзо Абе, предаде АФП.

По думите му, Ширак е изразил одобрението на Франция за усилията на Япония и на Групата на шестте да накарат Северна Корея да спазва международните си ангажименти в ядрената област. Това бе първата среща между двамата лидери, които разговаряха 50 минути преди вечерята и продължиха разговора и на масата по международни въпроси от Близкия изток до ядрената програма на Северна Корея, предаде Ройтерс.

Френският президент приветства госта си като приятел, премиер на една велика страна - стратегически партньор на Франция, с когото има отлични отношения. Ширак подчерта важната роля на Япония в азиатската стабилност и френската подкрепа за разширяването на Съвета за сигурност на ООН и за нови постоянни членове, сред които Япония.

С посещението във Франция Шиндзо Абе приключва европейската си обиколка. Сто дни преди френските президентски избори, днес той ще се срещне с двамата основни кандидати - социалистката Сеголен Роаял и консерватора министър на вътрешните работи Никола Саркози. /БТА/