/ iStock/Getty Images
През 2018 г. са унищожени 12 милиона хектара тропически гори или по 30 футболни игрища в минута, съобщи Институтът за световните ресурси. От тях 3,64 милиона са първични тропически гори и от съществено значение за климата и биоразнообразието, предадоха АФП и Ройтерс.

Данните са от годишния доклад за 2018 г. на "Глобъл форест уоч" - организация, която наблюдава горите от 2001 г. Миналата година е четвъртата най-страшна за обезлесяването, след 2016 (когато обезлесената площ е 17 млн. хектара), 2017 и 2014 г.

Корояди опустошават горите в Централна Европа заради промените в климата

Най-засегнатите страни са Бразилия, Индонезия, Демократична република Конго, Колумбия и Боливия. Площта на унищожените през миналата година тропически джунгли е равна на територията на Никарагуа, а унищожените първични джунгли са колкото Белгия.

"Това са горите с най-голямо въздействие върху въглеродните емисии и върху биоразнообразието", изтъкна Микаела Вайсе от Института за световните ресурси, тъй като това са големи дървета - те поглъщат най-много CO2 и е трудно да бъдат възобновени. Опазването на все още оставащите гори е от жизнена важност - те са дом на много застрашени представители на флората и фауната.

Разрушителното темпо е особено обезпокоително в ДР Конго, докато в Индонезия то се е забавило с 63% в сравнение с пика през 2016 г. В Колумбия през 2018 г. има увеличение на обезлесяването с 9% спрямо 2017 г.

По обезлесена площ първа е Бразилия, а Гана и Кот д'Ивоар са загубили през 2018 г. първична джунгла, представляваща съответно 60% и 26% от тяхната територия.
БТА