Кабинетът на министрите на Украйна прие постановление, което забранява на чиновници, депутати, служители на правоохранителните органи и други длъжностни лица да пътуват в чужбина с цел почивка, съобщи премиерът Денис Шмихал.

„В изпълнение на решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) правителството прие постановление, което забранява на чиновниците да пътуват в чужбина без уважителни причини. Народните депутати, чиновниците, представителите на местната власт, прокурорите, съдиите и много други длъжностни лица имат право да пресекат държавната граница на основание служебна командировка”, се казва в съобщението, публикувано в канала Телеграм.

Почина ранен при ракетен обстрел българин, доставял хуманитарна помощ в Украйна

Шмихал уточнява, че излизането извън страната се допуска и за участие в преговори, за лечение или грижи за непълнолетни деца. „Пътуване в чужбина за почива не е разрешено”, се подчертава в съобщението.

На 23 януари президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, с който се забранява на чиновници, съдии и на служители от правоохранителните органи да пътуват в чужбина на почивка или „с каквато и да било друга недържавна цел”. Той разпореди на правителството да разработи съответните изисквания за пресичане на границата от служебни лица.
БГНЕС