/ БГНЕС
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че предстоящият зимен сезон ще бъде „най-трудният“ в историята на страната като независима държава, като добави, че Киев няма да продава газ и въглища в международен план, за да запази ресурсите за своите граждани, пише американското издание The Hill.
 
В рамките на виртуално обръщение към нацията Зеленски увери, че той и другите държавни служители подготвят планове за зимния сезон.
 
„В настоящата ситуация, дължаща се на агресията на Русия, това наистина ще бъде най-трудната зима от всички години на независимост“, каза той в преведеното обръщение. „Но! Всичко е наред. Трябва да преминем през това, за да усетят хората нормалната работа на държавата“.
 
Той добави, че официалните лица, включително премиерът Денис Шмигал, също са обсъдили „въпроси за закупуване на достатъчно количество газ за отоплителния сезон, натрупване на въглища и производство на електроенергия“, като по-късно отбеляза, че страната няма да продава ресурсите в чужбина.
 
„Цялото вътрешно производство ще бъде насочено към вътрешните нужди на нашите граждани“, каза Зеленски.
 
Той добави, че Украйна проучва начини за увеличаване на възможностите за износ на електроенергия.
 
„И след историческото присъединяване на страната ни към единната енергийна мрежа на Европа, такъв износ не само ни позволява да увеличим валутните си приходи, но и пряко влияе върху стабилизирането на енергийната ситуация в съседните страни, които намаляват потреблението на руска енергия“, обясни държавният глава.
 
Той отбеляза също, че всички топлоелектрически централи, както и комбинирани топлоелектрически централи и котелни, които са били разрушени от руските удари, ще бъдат ремонтирани чрез Министерството на енергетиката на Украйна.
 
Президентът подчерта, че правителството ще се опита да гарантира, че сметките за газ и електричество няма да се променят през отоплителния сезон.
 
„Хората вече са изправени пред достатъчно трудности заради войната“, добави той.
 
В обръщението Зеленски говори и руската инвазия в Украйна, като отбеляза „абсолютно героичната отбрана“ на Донбас.
 
Макар че изглеждаше, че украинските войски може да са принудени да се оттеглят от региона, Зеленски каза на украинците, че отбраната все още е силна.
 
„Усеща се, абсолютно се усеща, че окупаторите не вярваха, че съпротивата на нашите военни ще бъде толкова силна, а сега се опитват да привлекат допълнителни ресурси в посока Донбас“, заяви той.