Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БГНЕС
Британският премиер също ще разговаря с украинския президент
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с американския си колега Джо Байдън, след като Русия призна за независими двата района, контролирани от подкрепяни от русия сепаратисти, предаде Ройтерс.

Белият дом също съобщи за разговора между двамата, състоял се след като руският президент Владимир Путин призна двата отцепнически района в Източна Украйна за независими. Според представител на Белия дом Байдън и Зеленски са разговаряли 35 минути.

В Twitter Зеленски каза, че смята да говори и с британския премиер Борис Джонсън и че е свикал среща на съвета за национална сигурност и отбрана.

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че ще разговаря с украинския президент Володимир Зеленски по телефона, за да му изкаже подкрепата на Великобритания, след като руският президент Владимир Путин призна двете отцепнически области в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

"Ще разговарям с президента Зеленски и ще му изкажа подкрепата на Великобритания", каза Джонсън в края на пресконференция.

Британският външен министър Елизабет Тръс заяви, че Русия е предпочела конфронтацията пред диалога и че признаването на двата отцепнически района не може да ѝ се размине безнаказано.

Тръс добави, че с тази стъпка Москва е дала знак за прекратяване на Минския процес.
 
БТА