Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини днес Русия в "умишлен обстрел" по обекти, използвани в износа на украинското зърно, по време на своите удари в ранните сутрешни часове, предаде Франс прес. Зърнената сделка, от която Русия излезе, изтече в понеделник.

"Руските терористи умишлено насочват обстрела си по инфраструктурата, изградена за зърнената сделка", обяви Зеленски в "Телеграм". Държавният глава допълни, че целта му е "по-голяма защита на хората и на пристанищната инфраструктура" в държавата в отговор на руските атаки.

В изявлението си Зеленски посочи, че руските въоръжени сили насочват обстрела си специално в районите на Одеса (на юг) и на Житомир (на запад).

Според украинското министерство на възстановяването (и инфраструктурата - бел. ред.) "са атакувани зърнените терминали и пристанищната инфраструктура в Одеса и Черноморск".

"Поразени са танкери и докове на пристанището в Одеса", добави Зеленски в "Телеграм".

От кабинета на Генералния прокурор на Украйна (Андрий Костин - бел. ред.) заявиха, също в "Телеграм", че това е била "най-масираната атака" на Русия в района, като "има щети по зърнени и петролни терминали", както и по "сгради, земеделска инфраструктура и превозни средства", освен всичко друго.

Рано тази сутрин военновъздушните сили и противовъздушната отбрана на Украйна обявиха, че са унищожили 23 от общо 32 дрона с експлозиви и 13 от 16-те крилати ракети "Калибър", изстреляни от Русия в Одеска област. Там са разположени три пристанища, от които Украйна осъществяваше износа на свои земеделски продукти по силата на изтеклата в понеделник зърнена сделка.

След последната вълна на руски обстрел в рамките на изминалата нощ са ранени най-малко 12 души, съобщи началникът на одеската областна военна администрация Олег Кипер, докато от генералната прокуратура говорят за 10 пострадали. По тези информации няма достъпни данни от независим източник.