/ iStock/Getty Images
Министърът на здравеопазването на Аржентина Хинес Гонсалес Гарсия подаде оставка след твърдения, че е уреждал преференциални ваксинации срещу коронавирус за свои политически съюзници, съобщи ДПА.

Оставката е била подадена по искане на президента Алберто Фернандес. Постът министър на здравеопазването ще бъде поет от държавния секретар на министерството Карла Визоти.

Скандалът беше предизвикан от проправителствения журналист Хорацио Вербитски, който каза в радиопредаване, че след разговор с Гонсалес Гарсия е бил повикан в министерството, за да бъде ваксиниран. Поради възрастта, професията му и рисковите фактори редът на Вербитски за ваксиниране все още не е дошъл.

Твърди се, че вече бившият министър на здравеопазването е запазил 3 хиляди ваксини за употреба по своя лична преценка.

Смята се, че сред неправомерно ваксинираните са били влиятелният синдикален лидер Уго Мояно, съпругата му и 20-годишният им син.

В южноамериканската страна се прилага предимно руската ваксина Спутник V. Наскоро пристигнаха и първите дози от ваксината на АстраЗенека. Досега са ваксинирани едва 390 хиляди души от 45-милионното население на Аржентина.
БТА