/ iStock/Getty Images
Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предупреди за вероятността от заразяване с коронавирус на разстояние повече от 2 метра, а не само чрез близък контакт, се казва в документ, публикуван на уебсайта на агенцията, цитиран от ТАСС.

Авторите на съобщението подчертават, че това е възможно в „затворени помещения с лоша вентилация, в някои случаи, когато пациентът диша тежко, например пее или спортува“.

10 държави от ЕС са в „червената зона“ на заразата


В тази връзка специалистите на Центъра предупреждават, че „учените смятат, че определено количество малки частици, които се разпространяват от хора с COVID-19, са концентрирани в достатъчен обем, за да разпространят вируса на други хора. Тези, които са се заразили, са били в същата стая по едно и също време с болния човек или малко след излизането му, въпреки че най-честата инфекция остава при близък контакт, казаха от CDC.

CDC се оказа в центъра на поредния скандал, когато издаде подобно предупреждение през септември, но след това то беше премахнато от сайта. Отделът обясни това с погрешно публикуване на проектоверсия на документа.

Коронавирусът вече влиза и през очите

Според данни на университета Джон Хопкинс в САЩ броят на случаите на коронавирус е надхвърлил 7,4 милиона, включително президентът Тръмп и съпругата му. Повече от 209 хиляди души са починали от COVID-19. 
БГНЕС