НАСА ще отложи следващите няколко мисии до Луната в рамките на ключова програма заради увеличаване на технически пречки с различните космически апарати, които е планирано да бъдат използвани, предаде Ройтерс, като цитира четирима души, запознати с плановете на американската космическа агенция.

Очаква се НАСА да обяви плановете си днес, след като месеци наблюдаваше прогреса на изпълнителите и обмисляше промени в програмата "Артемис" ("Артемида"). Тя е на стойност няколко милиарда щатски долара и включва завръщането на американски астронавти на Луната след последната мисия "Аполо" през 1972 г.

Очаква се втората мисия на НАСА "Артемис" да бъде отложена от планирания срок за края на 2024 г., след като бяха открити проблеми с капсулата "Орион", разработка на "Локхийд Мартин", и предназначена да превози екипажа. По време на тестове за вибрации е установен проблем с батериите, казаха двама от източниците. Те ще трябва да бъдат заменени.

Мисия „Космос 2024 г.“: Как стартира годината за SpaceX и какви са новите планове на изследователите

Това ще бъде първи лунен полет с хора на борда след изстрелването на капсулата без екипаж през 2022 г.

"Артемис 3", планирана да бъде първата, с която американците ще се завърнат на Луната в края на 2025 г. със "Старшип" на компанията "Спейс Екс", контрактор на НАСА, вероятно ще бъде отложена. 

Корпорацията на милиардера Илон Мъск се нуждае от повече време от очакваното за разработката си, твърдят източниците на Ройтерс. От НАСА отказаха коментар. От "Локхийд" и "Спейс Екс" не отговориха веднага на запитванията за коментар.

В последните месеци високопоставени служители на НАСА обмислят планове първото кацане на астронавти на Луната да бъде в рамките на четвъртата мисия "Артемис". Това ще даде на "Спейс Екс" и други изпълнители повече време преди първото подобно приземяване на лунната повърхност от половин век насам.

НАСА кани чуждестранен астронавт за участие в мисия до Луната

От НАСА са представили възможността пред висшето ръководство на агенцията миналия месец, но все още не е взето решение. Не е ясно и какви ще са нови целеви дати за мисиите "Артемис".

Програмата разчита до голяма степен на частни компании за реализацията им, отбелязва Ройтерс.
Теодора Славянова/БТА