Румънският премиер Флорин Къцу съобщи, че е поискал уволнението на управителя на Болницата за инфекциозни болести в Констанца и е отстранил началника на Националната агенция за мениджмънт на качеството в здравеопазването след пожар в болницата, при който загинаха седем души, съобщава телевизия Диджи24.

Първоначално беше съобщено, че са загинали девет души, но по-късно министърът на вътрешните работи Лусиан Боде заяви, че жертвите са седем, а грешката е в резултат на комуникацията между пожарникарите и болничния персонал.

Къцу поднесе съболезнования на семействата на жертвите.

Нов пожар в болница в Румъния, има загинали (СНИМКИ)

"Недопустимо е да се случват подобни трагедии в болниците в Румъния и това е една действителност, която от тази година се опитваме да променим след цели 30 години, в които не беше направено почти нищо в здравната система в Румъния", посочи той.

Премиерът заяви, че очаква отговор от специалистите дали тази трагедия е можела да бъде избегната.

БТА

"Поисках разследване в министерството на здравеопазването, ще имаме резултатите през уикенда или в понеделник и ще ги представя. Знаем вече, че влязохме в четвъртата вълна без достатъчно легла, виждаме че отделенията също не са били подготвени", посочи премиерът.

Той каза, че се е обадил на кмета на Констанца Верджил Кицак и му е казал да уволни мениджъра на инфекциозната болница и че е подписал заповед за отстраняване на началника на Националната агенция за мениджмънт на качеството в здравеопазването, като подчерта, че "в болницата имаме много нередности".

БТА

Ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Рафат от своя страна заяви, че болницата не е имала разрешително за противопожарна безопасност. Той каза, че Инспекторатът за извънредни ситуации е уведомил болницата още през 2017 г., че трябва да получи такова разрешително, но лечебното заведение не е подало и досега необходимата документация.

Арафат посочи още, че в болницата не е имало пожароизвестителна инсталация и че са установени "нередности и импровизации" в електрическите инсталации.

БТА

БТА