Заради опасенията от шпионаж германските политици с телефони за еднократна употреба
Заради опасенията от шпионаж германските политици с телефони за еднократна употреба / снимка: БГНЕС, архив

Представителите на германските власти са започнали да използват мобилни телефони за еднократна употреба поради безпокойството от евентуално подслушване, съобщи днес германското списание „Шпигел”, цитирано от ДПА.

Мобилните телефони, които се унищожават, след като съответните официални лица се приберат в Германия, се използват не само в страни като Китай и Русия, смятани понякога за конкурентни на западния свят, но и при визити в близки съюзници като Великобритания и САЩ.

По данни на „Шпигел” различни специални служби са предупреждавали от десетилетие за мобилните телефони и рисковете от подслушване, особено предвид честата практика политиците на посещение да оставят отвън мобилните си телефони, когато влизат някъде за тайни преговори. Но оставените без надзор устройства дават възможност на разузнавателни служби да ги манипулират и дори да качат на тях програми за шпионаж.

Федералната служба за киберсигурност на Германия е посъветвала политиците да използват телефони за еднократна употреба и да свалят на тях само данни, които са важни за съответното им пътуване.

Опасенията от шпионаж се засилиха след продължаващите повече от година разкрития за предполагаемо подслушване от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ на телефоните на канцлера Ангела Меркел и други ключови германски политици.

„Има ясни сигнали, че хората започват да стават по-чувствителни (по въпроса”), каза цитиран от „Шпигел” източник от сферата на сигурността.

Тази тенденция обаче не е обща. При последни посещения, съответно в Куба и Китай, министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и на икономиката Зигмар Габриел са отишли с обичайните си телефони, допълва списанието.

Източник: БТА