/ Gulliver/Getty Images
Носителката на награда "Оскар" Сюзан Сарандън и звездата от филма "Писък" Мелиса Барера са отстранени от холивудски компании, след като направиха коментари за войната между Израел и "Хамас", определяни като антисемитски, предаде Асошиейтед прес.

Продуцентската фирма "Спайглас медиа груп", която стои зад предстоящото продължение "Писък 7", потвърди, че Барера е напуснала франчайза. 

Родената в Мексико актриса, която участва във филма "Във висините" и последните две части на "Писък", публикува изявления в профила си в Инстаграм, в които нарича войната "геноцид и етническо прочистване". "Газа в момента е третирана като концентрационен лагер", написа тя, цитирана от Асошиейтед прес.

"Позицията на "Спайглас" е недвусмислено ясна: нулева толерантност към антисемитизма или подбуждането на омраза под каквато и да е форма, включително фалшиви препратки към геноцид, етническо прочистване, изопачаване на Холокоста или всичко, което грубо преминава границата на речта на омразата", се казва в изявление на продуцентската компания, цитирано от Асошиейтед прес.

Представители на Барера не отговориха на отправено запитване. 

Говорител на "Юнайтед талант айджънси" заяви, че Сарандън вече не е представлявана от агенцията. Напускането на актрисата е след коментарите, които направи по отношение на Израел, последно при появата си на 17 ноември на пропалестински митинг в Ню Йорк.

"Има много хора, които се страхуват да бъдат евреи сега и усещат какво е чувството да си мюсюлманин в тази страна, толкова често подлагана на насилие", каза Сюзан Сарандън, цитирана от изданието "Ню Йорк пост".

Според публикацията актрисата се е присъединила към тълпа от хора, скандиращи: "От реката до морето, Палестина ще бъде свободна" - лозунг, който се смята за антисемитски, тъй като предполага унищожаването на Израел, отбелязва Асошиейтед прес.

Актрисата не е открита за коментар. 

По време на митинга Сарандън е цитирана да казва: "Нещо ужасно се случва, когато антисемитизмът се обърква с говоренето срещу Израел. Аз съм против антисемитизма. Аз съм против ислямофобията".

Войната между Израел и "Хамас" предизвиква разцепление в Холивуд, отбелязва Асошиейтед прес. По-рано, когато много организации публикуваха изявления, осъждащи нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, американската Гилдия на сценаристите не направи това, след като не успя да постигне съгласие. 

В сряда Израел и "Хамас" се споразумяха за четиридневно прекратяване на огъня във войната в Газа.
Теодора Славанова/БТА