Заподозрян за атентата в Бургас летял до Ливан преди нападението
Заподозрян за атентата в Бургас летял до Ливан преди нападението / МВР

Заподозрян за организирането на атентата срещу автобуса на бургаското летище е пътувал със самолет от Варшава до Ливан два дни преди нападението, при което бяха убити петима израелци и шофьора на автобуса, предаде Ройтерс, като се позова на полския новинарски сайт tvn24.pl.

Миналия месец България заяви, че смята, че ливанската ислямистка организация "Хизбула" стои зад атентата от 18 юли 2012 година срещу израелски туристи, но не разкри всичките си доказателства, а "Хизбула" отрича да е замесена, отбелязва Ройтерс. Ако един от заподозрените е летял до Ливан, където организацията е базирана, това може да подсили аргументите на някои държави от Европейския съюз и САЩ, които казват, че "Хизбула" е съучастник и искат твърди действия срещу нея, посочва агенцията.

Сайтът tvn24.pl съобщи, без да назовава източниците си, че 32-годишният австралийски гражданин от ливански произход Мелиад Фара е излетял с полет LO 145 от Варшава за Бейрут на 16 юли. По-рано същия ден Фара, който е известен и като Хюсеин Хюсеин, е летял за Варшава от Прага с полет LO 526, който също е на националния авиопревозвач на Полша ЛОТ (LOT), съобщава сайтът, цитиран от БТА.

Български прокурори твърдят, че Фара и втори човек, Хасан ел Хадж Хасан, са осигурили взривното устройство и логистичната подкрепа, а трети човек е извършил самия атентат, отбелязва Ройтерс. Според прокурори третият е умрял при нападението. Говорителят на регионалната прокуратура във Варшава Дариуш Шлепокура заяви, че България е поискала от полските власти в началото на март да разследват предполагаемия престой на единия от заподозрените в Полша.

По думите му полските прокурори са изпратили отговор на България на 13 май. Шлепокура отказа да коментира подробностите по случая. ЕС прие на 22 юли да постави военното крило на "Хизбула" в черния си списък с терористични организации поради опасения, че въоръжената ливанска организация е замесена в атентата в Бургас и в сирийската гражданска война, отбелязва Ройтерс.