/ iStock/Getty Images
Започнаха подготвителните работи за опаковането на Тримфалната арка в Париж със сребристо-син текстил и червено въже в посмъртно изпълнение на проект на родения в България артист Кристо, предаде Франс прес.

Работници издигат скелето и защитните съоръжения, които ще предпазят от повреди каменната зидария и скулптурите по време на процеса на опаковане.

Ще опаковат Триумфалната арка по проект на Кристо

Истинското опаковане на Триумфалната арка ще започне след 18 юли. В неделя е финалът на колоездачната Обиколка на Франция, която традиционно приключва на булевард "Шан-з-Елизе" пред монумента.

Работата по проекта е под надзора на племенника на Кристо Владимир Явашев. Опаковането ще продължи и през целия август. Инсталацията да бъде открита на 18 септември и ще остане до 3 октомври.

Арката ще бъде опакована в 25 000 квадратни метра рециклируема полипропиленова материя, фиксирана с 3000 метра червено въже, също рециклируемо. Стойността на проекта е 14 милиона евро.

Идеята за инсталацията "Триумфалната арка. Опакована" е отпреди повече от 60 години. Кристо и съпругата му Жан-Клод правят първите планове по проекта през 1962 г. в стая под наем близо до монумента в Париж.

"Можем да осъществим този проект днес, защото те вече са нарисували всеки визуален и артистичен детайл от него. Това е сто процента проект на Кристо и Жан-Клод. Тяхното желание бе той да се осъществи, дори и след като той си отиде. Ние просто осъществяваме неговата визия", обясни племенникът на твореца Владимир Явашев пред "Гардиън" преди месец.

Кристо и Жан-Клод са имали фотомонтаж как ще изглежда опакованата Триумфална арка, но така и не предложили да направят инсталацията, защото смятали, че няма да получат разрешение, каза още той.

Идеята е съживена през 2017 г. по време на изложба на Кристо и получава одобрението на властите в Париж и на Центъра за националните паметници. Жан-Клод почина през 2009 г., а роденият в България Кристо издъхна на 84 години в края на май миналата година.
БТА