/ Guliver/Getty Images
Френската прокуратура започна антитерористично разследване след инцидента на Айфеловата кула, предаде Ройтерс, като се позова на съдебен източник.
 
Късно снощи мъж с нож се опита със сила да влезе на емблематичния туристически обект в столицата Париж, викайки "Аллах акбар" ("Аллах е велик!". Той бе задържан от охраняващите Айфеловата кула войници без да окаже съпротива. Инцидентът стана около 23.30 ч. вчера (0.30 ч. днес българско време). Няма пострадали хора, но всички хора на кулата бяха евакуирани.
 
Въоръжен мъж опита да проникне на Айфеловата кула (ВИДЕО)

Първоначално случаят бе разглеждан като криминален. Впоследствие обаче прокуратурата си е променила мнението въз основа на изявленията, които заподозреният направил пред полицията, и предвид явната му радикализация.
 
Мъжът - френски гражданин, роден в Мавритания през 1998 г. - е бил няколко месеца в психиатрична болница, като получил разрешение да излезе временно от медицинското заведение от 4 до 6 август.
 
По време на разпитите той казал, че иска да извърши атака срещу войник и че поддържал контакт с член на джихадистката групировка "Ислямска държава", който го насърчил да действа.
БТА