/ IStock
Руските власти наредиха на жителите да стоят настрана от популярен плаж в Далечния изток в страната поради необяснимо замърсяване на водата, съобщи ДПА.

Екологичната група Грийнпийс определи случващото се като "екологична катастрофа", допълвайки, че някои рискували да плуват в морето хора се разболели.
Властите съобщиха, че предварителните тестове разкриват повишени нива на петролни продукти и фенол във водата край три плажа на територията на Камчатка, съобщи ТАСС.

Експерти са открили петролни продукти и фенол в крайбрежните води в близост до плажа Халактирски в територията Камчатка. Признаци на замърсяване били отбелязани още в три участъка на акваторията на залива Авача.
Първата информация за замърсяването се появи в социалните мрежи, сърфисти се оплакаха от зачервяване на очите след плуване и неразположение.

Местните хора публикуваха снимки и видеоклипове от плажа, който е осеян с мъртви морски животни. Подобна гледка има и по бреговете на заливите Болшая и Малая Лагерная и в Бабий залив.
"Единственото, което е възможно да се каже сега, е, че във водата има замърсителни вещества. Окончателните тестове все още не са готови", каза Владимир Солодов, областният управител на Камчатка.

Според източници от аварийните служби в Камчатския регион проблемите са дошли поради изтичане на петрол от танкер, което било прекратено.

Проби от замърсените води и образци от изхвърлените на брега мъртви морски обитатели са изпратени със самолет за анализиране.
БГНЕС