/ БГНЕС
На пресконференцията в правителството премиерът Зоран Заев заяви, че независимо от факта, че Европейският съюз „е изпратил лош сигнал“, страната остава ангажирана с европейските реформи, които ще продължат с по-силен интензитет през следващата година.

„Оставаме ангажирани със същия стратегически път, няма отклонение от стратегическите цели, които са поставени единодушно - насърчаване на добросъседските отношения, активно участие в НАТО и членство в ЕС. Няма да има забавяне на вътрешните реформи. Ще се посветим на изграждането на европейски стандарти“, каза Заев.

Скопие обмисля премахване на предмета история като отделен в училищата

Прочистването на съдебната система, борбата с корупцията, борбата с фалшивите новини и речта на омразата и опазването на околната среда са сред 10-те приоритета на инициативата за европейски стандарти в РС Македония, наречена „Акция 21“, която днес представи на обществеността премиерът Зоран Заев.

По отношение на прочистването на съдебната система той каза, че моделът вече е на финалната фаза и че ще се проверява и имущественото състояние на съдиите. В борбата с корупцията той посочи, че ангажиментите на правителството вече са потвърдени с поисканите отговорности от държавните служители и обяви ангажимент за по-голяма прозрачност на общините. В областта на опазването на околната среда той обяви, че са заделени 100 милиона денара за подмяна на неекологичните системи за отопление и обновяване на градската зеленина.

По отношение новата концепция за образованието, с която предметът история ще бъде премахнат като самостоятелен, премиерът каза, че намерението на правителството не е да премахне предметите история, география, физика или биология в образованието. Целта е ефективност, намаляване на преподавателското съдържание, което е излишно и ще даде допълнителна възможност на учениците за социални дейности в рамките на времето, което прекарват в училище. Заев подчерта, че няма да бърза с тази реформа, въпреки че, както каза, тя е важна и трябва да започне час по-рано.

Новата концепция за основното образование планира да обедини историята с географията и гражданското общество, а биологията с физиката и химията.
БГНЕС