/ iStock
Членове на рок банда, която разкритикува войната на Русия в Украйна, бяха задържани в Тайланд и са в центъра на тайландските имиграционни власти, предаде Асошиейтед прес.

Групата Би-2, съставена от седем членове, беше арестувана миналия четвъртък след концерт на туристическия остров Пукет. Задържането е било с аргумента за проблем с документите за работа на групата на тайландска територия. Сега членовете на групата са в център за задържане в Банкок.  Сред тях има руснаци, но и граждани с двойно гражданство, сред които Австралия и Израел.

Имало план членовете на групата да бъдат пуснати, за да отлетят за Израел. Но в крайна сметка днес на самолет за Тел Авив се качи само вокалистът Игор Бортник, известен със сценичното име Льова, докато останалите се опасяват, че ще бъдат екстрадирани към Русия.

Членовете на групата заявиха днес във Фейсбуск, че са получили информация, че намеса на руски дипломати е попречила на плана те да отпътуват за Израел.

Илейн Пиърсън, ръководителката на офиса на правозащитната организация "Хюман райтс уоч" за Азия призова тайландските власти да освободят задържаните изпълнители от руската рок банда.

Би-2 има 1,01 милиона последователи в ЮТюб и 376 000 месечни слушатели в "Спотифай", припомня АП.
Габриела Големанска/БТА