/ iStock/Getty Images
Израелската служба за контраразузнаване "Шин Бет" съобщи, че е осуетила планове за нападение срещу министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, предаде ДПА.

Арестувани са петима заподозрени, включително трима палестинци и двама израелски араби, според същия източник. Предполага се, че те са участвали в планирането на нападения на територията на Израел и на Западния бряг, като са действали по указания на Иран.
За двама от палестинците се твърди, че са получили от иранските сили за сигурност указания да внесат контрабандно оръжие в Израел и да събират информация за Бен-Гвир и бившия депутат равин Йехуда Глик. Съобщава се, че комуникацията е била осъществена чрез йордански посредник.

Смята се, че заподозрените първоначално са планирали да подпалят няколко автомобила. По данни на вътрешното разузнаване те вече са подпалили един автомобил в израелския град Хайфа.

Срещу петимата заподозрени са повдигнати обвинения. Смята се, че те са работили заедно.

Крайнодесният Бен-Гвир похвали работата на силите за сигурност с публикация в "Екс" и обяви намерението си да продължи да действа "безстрашно и още по-силно" срещу терора. При това той обяви, че наред с други неща ще "промени из основи" условията, при които са задържани терористите.

През 2001 г. двама палестински бойци убиха Рехавам Зееви, крайнодесен министър на туризма на Израел по онова време, отбелязва ДПА.
Симеон Томов/БТА