Задържаха двама джихадисти в Италия, замисляли атака срещу военна база
Задържаха двама джихадисти в Италия, замисляли атака срещу военна база / снимка: БГНЕС

В Италия бяха задържани двама мъже, планирали атака срещу италианска военна база край Бреша, в която има и американско военно присъствие, съобщи Асошиейтед прес.

На пресконференция в Милано прокурорът Маурицио Романели каза, че двамата заподозрени били още в ранна подготвителна фаза на плана си и не са имали реални възможности да извършат замислената атака срещу военновъздушната база в Геди или срещу други обекти, споменати в техния профил в Туитър. Сред тези обекти били посочени Колизея в Рим и прочутата Миланска катедрала.

Двамата - тунизиец и пакистанец, не само демонстрирали пълна вярност към джихадистката "Ислямска държава", но и възнамерявали да пътуват до териториите, които тя контролира в Сирия, за да преминат военно обучение. Те събирали информация от интернет и обсъждали как могат да участват в "джихада" - свещената война на исляма срещу друговерците, отбеляза Романели.

Още не се били снабдили с оръжия, но получили по интернет наръчника "Как се оцелява на Запад", подготвен специално за муджахидини. В него имало инструкции как да се борави с елементарни оръжия и как да се правят самоделни бомби, как да се избяга след извършване на атака и как да не бъдат забелязани, че са екстремисти. Двамата замисляли и атака срещу фирмата, в която единият от тях работел.

Те бяха арестувани от италианската полиция заради разпространявани по интернет заплашителни послания в подкрепа на ИД. Полицията посочи в изявление, че мъжете са арестувани в Бреша - град недалеч от Милано, но не разкри самоличността им. В момента се извършват обиски и претърсвания из целия регион Ломбардия, където двамата отдавна живеели със семействата си.

Италианските сили за сигурност от месеци са в повишена готовност, за да реагират на нападения срещу посолства, синагоги, църкви, Ватикана и места, посещавани от много туристи.

Източник: БТА