Турция полиция
Турция полиция / iStock/Getty
Десет членове на джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ДАЕШ), които са планирали извършването на бомбен атентат в Турция, са били задържани днес в турския егейски град Измир. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая в акаунта си в социалната мрежа Екс.

Заподозрените са били задържани в района на квартал Борнова (известен като студентският квартал на Измир – бел. авт.). Акцията на силите на реда е била предприета след получена информация, че членовете на организацията крият оръжия и материали, използвани за производство на експлозиви, и планират атентат. 

Широкомащабната акция, ръководена от турското национално разузнаване МИТ, е извършена съвместно с различни поделения на полицията в Измир.

17-годишен радикализиран младеж планирал атентат във Виена

При претърсването, извършено от силите за сигурност в района на Борнова, са иззети материали, използвани за изработването на взривни устройства, динамит, много оръжия и боеприпаси.

Задържани са били десет предполагаеми членове на ДАЕШ.

През 2013 г. Турция бе една от първите държави, които включиха "Ислямска държава" в списъка си с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко десет самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.
Нора Чолакова/БТА