/ Gulliver/Getty Images
Службите в Австрия са осуетили плановете на 17-годишен ислямист, който е съобщил в чат в група в интернет конкретни планове за атентат във Виена. Младежът е задържан и се намира в предварителен арест, съобщи австрийската радио-телевизионна компания.

По данни на Министерството на вътрешните работи австриецът е публикувал и своя снимка, облечен в униформа, държащ нож в едната си ръка, а другата ръка, вдигнал в поздрав на „Ислямска държава“.

Прокуратурата е наредила обиск на дома и незабавно задържане на заподозрения поради съмнения за членство в терористична организация. Вероятно младежът се е радикализирал в интернет. В чат-групата той е уверил другите членове, че е готов да извърши атентат. По-късно е съобщил, че се отказва от плановете си.

При разпита младежът се е показал като дълбоко вярващ и е заявил, че е планирал атентата във Виена, в който е бил готов да умре. Негови примери били атентаторите от Виена, Берлин и Франция, съобщава Министерството на вътрешните работи.

При обиска са били конфискувани шаблони на логото на „Ислямска държава“, боен нож и различни електронни носители с данни.

В съобщение за медиите генералният директор за обществена сигурност Франц Руф заявява, че този случай показва за пореден път конкретна опасност, произтичаща от ислямисткия екстремизъм. „Лесното радикализиране в интернет е причина потенциалните извършители да стават все по-млади и въпреки крехката си възраст да не се плашат от атентати“, констатира Руф.
Цветана Делибалтова/БТА