Всички европейци са добре дошли в Швеция тези дни, но шведите не се радват на същото гостоприемство сред съседите си – Дания, Финландия и Норвегия, отбелязва Euronews. Причината е, че в Швеция пандемията COVID-19 още не е стигнала своя пик, а местните власти предпочетоха да не въвеждат строги мерки за изолация и карантина. Към момента в Швеция починалите от коронавирус са 4874 души, срещу 597 в Дания, 242 в Норвегия и 326 във Финландия.

От днес много европейски страни отвориха границите си за туристи от ЕС, но границите на Дания, Норвегия и Финландия остават затворени за шведските им съседи. С някои изключения. Дания допуска само шведи, които работят в страната, преминават през нея транзит или имат връзка с датски гражданин.

Шведският епидемиолог Тегнел призна: Швеция сгреши със стратегията за коронавируса

Норвегия отмени ограниченията за пътуванията от и до другите страни от Северна Европа, но не и за Швеция. „Осъзнавам, че това е голямо разочарование, но ограниченията се основават на обективни данни, които важат за всички. Ако отворим границите прекалено бързо, заразата може да излезе от контрол“, заяви премиерът на Норвегия Ерна Солберг.

Външният министър на Швеция Ан Линде не скри разочарованието си от отношението на съседите, като пред местните медии изрази, че е „сериозно разтревожена“ за бъдещето на отношенията със страните от Северна Европа.