/ ThinkStock/Getty Images
Забрана на селфитата на червения килим, край на предпремиерните прожекции за журналисти, обсъждания за мястото на жените в киното - артистичният директор на кинофестивала в Кан Тиери Фремо оповести промени, свързани с тазгодишното му издание през месец май, съобщи Франс прес.
 
Той заяви пред сп. "Филм франсе", че селфитата ще са забранени за зрителите на червения килим, изтъквайки създаващата се бъркотия на стъпалата пред Фестивалния дворец.
 
През 2015 г. Фремо също увери, че селфитата ще са забранени на червения килим, преди в края на краищата да призове гостите да ограничат тази "абсурдна и гротескна практика".

Селфитата правят носа ни да изглежда по-голям

 
Освен това журналистите ще имат възможност да гледат филми от официалната програма по време на вечерните прожекции, а не предварително. Целта ще е да се възвърне атрактивността на вечерните прожекции.
 
След обвиненията срещу продуцента Харви Уайнстийн в сексуален тормоз и сексуално насилие, появата на движението #Аз също и дебатите за мястото на жените в киното, Тиери Фремо и директорът на фестивала Пиер Лескюр ще се срещнат скоро с Марлен Шиапа - отговаряща за равенството между жените и мъжете държавен секретар към френския премиер.

Психология на селфито: Как се снимат мъжете и жените
 
"Що се отнася до тези въпроси, кинофестивалът в Кан е бдителен и активен - от 4 години се организира форум за обсъждания "Жени в киното", каза Фремо и допълни:  „Ще има и други инициативи."
БТА