Южнокорейските заложници ще бъдат освободени днес или утре?
Южнокорейските заложници ще бъдат освободени днес или утре? / снимка: BGNES
Южнокорейските заложници ще бъдат освободени, ако афганистанското правителство приеме исканията на талибаните да пусне на свобода техните затворници. Това заяви единият от двамата талибански представителите в преките преговори с делегацията от Южна Корея, цитиран от Франс прес.

"Някои от нашите затворници трябва да бъдат освободени", подчерта молла Кари Башир на извънредна пресконференция в южния афганистански град Газни.

Същото каза и другият талибански представител на преговорите, молла Насрула.

Молла Башир увери, че здравословното състояние на отвлечените южнокорейци е добро.

Башир посочи, че се надява отвлечените 21 християнски мисионери да бъдат освободени днес или утре, предаде Асошиейтед прес.

Той заяви, че е оптимист за хода на преговорите и че прекият диалог с четиримата представители на Южна Корея продължава в "положителна посока".

Талибаните възнамеряват да освободят всички заложници след приключването на преките преговори с южнокорейската делегация, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изказване на молла Башир пред телевизия "Ал Джазира".

Говорител на талибаните, цитиран от АП съобщи, че афганистанското правителство е дало писмени гаранции за сигурността на двамата участници в преките преговори с четиримата южнокорейски представители. Писмото с гаранциите е подписано от американски и други чуждестранни представители.

В диалога не участват афганистански представители, уточни Мараджудин Пасан, губернатор на провинция Газни, в чийто административен център се провеждат преговорите. Според него кризата, изглежда, ще се реши с откуп. Талибаните продължават да настояват за освобождаването на 21 техни затворници в замяна на южнокорейците, отбелязва АП. Правителството в Кабул обяви, че няма намерение да пуска затворници, тъй като това би насърчило други отвличания.