Южнокорейските заложници се прибраха у дома
Южнокорейските заложници се прибраха у дома / снимка: BGNES

Деветнайсетте южнокорейски заложници, които прекараха шест седмици в ръцете на талибаните в Афганистан, се прибраха у дома, предадоха световните агенции.

Бившите заложници долетяха в Сеул с полет от Кабул през Дубай. На международното летище в Сеул те направиха кратко изявление пред пресата и се извиниха за смута и кризата, която са предизвикали.

Предстои да бъдат откарани в болница близо до южнокорейската столица, за да бъдат прегледани. След това ще се приберат при семействата си. Южнокорейците бяха част от 23-а евангелисти, похитени от талибаните на опасен път в Афганистан на 19 юли.

Двама заложници, сред които пастор, бяха убити. Две жени бяха пуснати по-рано.

След преговори на южнокорейски представители с талибаните похитителите се съгласиха да пуснат и останалите евангелисти. Те бяха освободени на няколко групи по-рано тази седмица. В замяна на освобождаването Сеул се съгласи да изтегли войските си от Афганистан до края на годината и да забрани на южнокорейски евангелисти да ходят в близкоизточната държава. Талибаните пък обещаха, че няма да нападат южнокорейските войници в Афганистан.

Сеул отрича да е плащал откуп за свободата на заложниците. Високопоставен талибански лидер, пожелал да остане анонимен, заяви обаче, че Сеул е платил 20 милиона долара за свободата на евангелистите. Южнокорейското президентство - Синият дом, вече стана обект на критики, че участвал в директни преговори с талибаните за свободата на южнокорейците.