Южна Осетия
Южна Осетия / снимка: БГНЕС

Южна Осетия – проруска територия, стремяща се към независимост от Грузия

Южна Осетия (със 70 000 жители) също като Абхазия е сепаратистки проруски регион в състава на Грузия. Веднага след разпадането на Съветския съюз тя обяви независимост, която брани с оръжие.

Конфликтът в Южна Осетия (с площ 3900 кв. км) започва в края на 90-те години, когато тя се самообявява за "съветска република". Решението й бе отхвърлено от независимия грузински парламент, който й отне статута на автономен регион.

На 7 януари 1991 година съветският президент Михаил Горбачов анулира предприетите от грузинците мерки и изпрати подкрепления на съветските войски, разположени в Осетия, където грузинските националисти се противопоставяха на осетинците.

Сепаратистките осетински сили отблъснаха грузинците и на 19 януари 1992 година Южна Осетия обяви чрез референдум своята независимост и обвързаността си със Северна Осетия (която е част от Руската федерация).

По силата на споразумение за прекратяване на огъня, сключено през юни 1992 година, по границата между Грузия и Южна Осетия бяха разположени сили, състоящи се от осетински, грузински и руски войници, със задачата да опазва статуквото.

Престрелките продължиха и след това. През август 2004 година при въоръжени сблъсъци между грузинци и осетинци бяха дадени много жертви и от двете страни.

Южна Осетия се стреми да се интегрира в Руската федерация рамо до рамо със Северна Осетия, както призна през 2005 година нейният лидер Едуард Кокойти: "Южна Осетия е независима от Грузия и ние се стремим да станем част от РФ."

След тази декларация грузинският президент Михаил Саакашвили предложи план, предвижващ "разширена автономия" за сепаратисткия регион, който осетинците отхвърлиха.

Източник: Българската телеграфна агенция