/ iStock/Getty Images
ЮТюб (YouTube) обяви промяна в условията на своята услуга, сред които се откроява, че видео платформата ще започне да вмъква реклами във всички аудиовизуални материали. Печалбите обаче няма да бъдат споделяни с малките автори, пише онлайн изданието "Ентръпрънър".

Чрез изявление, изпратено до потребителите, компанията обяснява: "ЮТюб има право да си осигурява приходи от цялото съдържание на платформата и реклами могат да се показват във видеоклипове на канали, които не са част от Партньорската програма на ЮТюб".

Youtube със 100-милионен фонд за инфлуенсъри (ВИДЕО)

Това няма да позволи на малките създатели на съдържание или на тези, които не са част от Партньорската програма, тоест канали, които не отговарят на количеството показвания и други изисквания, да печелят от реклами в своите видеоклипове.

Важно е да се отбележи, че в много случаи присъствието на реклами може да ограничи възможностите за растеж на тези създатели, тъй като потребителите в крайна сметка се отказват от съдържанието.

Google пуска алгоритъм за скриване на лични данни от рекламодателите

През ноември 2020 година видео платформата направи подобни промени в САЩ. Компанията обясни, че те не би следвало да повлияят на начина, по който потребителите ползват услугата.

В останалата част от света тези промени ще влязат в сила от 1 юни 2021 година.
БТА