/ iStock/Getty Images
Ситуацията около колебанията в цените на газа може да отслаби единството на фронта на западните страни в отношенията с Русия, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.

Чинджу Ли, колумнист на изданието, посочва, че цените на този вид гориво са се увеличавали през цялата текуща година. В момента доставките на природен газ са ограничени, а запасите от газ са изчерпани на фона на напрежението между Европа и Русия, най-големият износител на природен газ. Във вторник цените на газа в САЩ паднаха рязко, докато в Европа, напротив, бързо се увеличиха. Тази ситуация може да доведе до геополитически последици, смята авторът на материала.

„САЩ и Европа досега поддържаха единен фронт по отношение на енергийната политика, като САЩ се хвалеха със способността си да доставят товари от втечнен природен газ до Европа. Внезапното съкращаване на цените от една страна (САЩ) и финансовото напрежение от друга увеличават риска от това политиките, а не само цените, също да се окажат различни“, се казва в статията.

Вестникът назовава два фактора, които оказаха негативно влияние върху ситуацията с цените на газа. На първо място, говорим за това, че терминалът Freeport LNG в Тексас, който пострада от пожар, няма да възобнови работата си напълно до края на 2022 г. В резултат на това, поради по-ниския износ, природният газ ще остане в САЩ, което означава, че Европа ще получава по-малко от този вид гориво.

Вторият фактор, споменат от вестника, вече е пряко свързан с Русия. Във вторник „Газпром“ обяви, че е бил принуден да намали доставките на газ през „Северен поток“ в сравнение с плана поради ненавременното връщане на газопомпените агрегати от ремонт от Siemens и поради установени технически неизправности на двигателите. Повишаването на цените на енергията в Европа, пише вестникът, може да доведе до затваряне на някои предприятия.