/ Thinkstock/Getty Images
Израел и Европейският съюз в сряда подписаха споразумение за износ на израелски природен газ за Европа, съобщават Армейското радио на еврейската държава и вестник The Jerusalem Post.Според документа, договорът е разработен за три години с автоматично удължаване за още две години.

Документа бе подписан сутринта на 15 юни, последния ден от тридневното посещение в Израел на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Вестник Maariv отбеляза в сряда, че Израел „може да се превърне в нов източник на газ“ за ЕС, тъй като блокът „се стреми да намали зависимостта от [доставките на газ от] Русия“. Във вторник ръководителят на ЕК, изказвайки се в университета Бен Гурион в Негев (Южен Израел), където беше удостоена с титлата почетен доктор, заяви, че ЕС е готов да засили сътрудничеството в енергийния сектор с Израел на фона на проблемите, които ЕС изпитва в момента в отношенията си с РФ. Тя твърди, че позицията на Москва по въпросите на газа засилва желанието на ЕС да търси алтернативни източници на енергийни ресурси.

Вечерта на 14 юни фон дер Лайен се срещна в Йерусалим с израелския премиер Нафтали Бенет. Както съобщиха в сряда от кабинета на ръководителя на израелския кабинет, премиерът „е удовлетворил искането на председателя на Европейската комисия за сътрудничество при износа на природен газ през Египет за Европа“.

Длъжностни лица разкриха, че очакват израелският газ да бъде изпращан до заводите за втечняване в Египет и след това да бъде изпращан на север до европейския пазар.

От канцеларията добавят, че „лидерите обсъдиха укрепването на отношенията между Израел и ЕС и потвърдиха необходимостта от засилване на сътрудничеството в областта на иновациите, изменението на климата, екологичната устойчивост и много други области“. Освен това Бенет на преговорите „представи действията на Иран в региона и призова международната общност да предприеме строги действия срещу иранския режим и неговия ускорен напредък в разработването на ядрени оръжия“.

От 1 април купувачите от обявените в Москва за „неприятелски държави“ могат да плащат за руски газ само в рубли. Въпреки това, като се има предвид валутата на договорите (обикновено долари и евро), Русия направи отстъпка на контрагентите: купувачите трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута към Газпромбанк, която ще купува рубли на борсата и ще ги превежда в специални рублеви сметки на вносителите, от което плащането вече ще бъде извършено. В същото време Руската федерация ще продължи да доставя газ в обеми и на цени, които са фиксирани в договорите, сключени по-рано.

Европейската комисия първоначално счете тази схема за нарушение на санкциите. Въпреки това, както съобщи Bloomberg, ЕК разпространи нов регламент, според който европейските вносители ще могат да продължат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите, наложени на Москва, и да откриват банкови сметки за разплащания във валутата, предвидена в договорите. Актуализираното ръководство също така споменава, че компаниите трябва ясно да заявят, че считат своите договорни задължения за изпълнени, след като платят в евро или долари, без да чакат конвертирането им в рубли.

От 1 юни Газпром преустанови доставките на руски газ за България, Дания, Нидерландия, Полша и Финландия. Това се дължи на факта, че контрагентите от тези страни не плащаха навреме за енергийни ресурси и отказаха да извършват плащания в рубли.