Взривът в Мадрид нарушава примирието с ЕТА
Взривът в Мадрид нарушава примирието с ЕТА / netinfo
 
Експлозията на кола бомба на паркинга на мадридското летище Барахас нарушава примирието, което баската сепаратистка организация ЕТА обяви по-рано тази година, и слага точка на мирните преговори. Това каза испанският министър на вътрешните работи Алфредо Перес Рубалкаба, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.
    
Правителството осъжда атаката, която прекъсва девет месеца без насилие от страна на ЕТА, заяви Рубалкаба.
   
При взрива са ранени четирима души, но общо 26 са потърсили медицинска помощ. Един човек е в неизвестност, добави министърът.
   
Преди експлозията мъж с баски акцент се обадил по телефона на пътните власти в областта Страната на баските, за да ги предупреди за заложената бомба. Малко по-късно друг мъж позвънил в Бърза помощ и казал, че бомбата е заложена от ЕТА, съобщи говорителка на правителството в автономната област. Местното правителство обаче не потвърди, че ЕТА действително е отговорна за атаката.
   
Краят на примирието с ЕТА ще е огромен удар за испанския министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро, който през юни обяви началото на мирния процес за преодоляване на баския конфликт. Няколко съботни вестници, отпечатани преди злополуката на летището, поместиха на първите си страници статия за Сапатеро. В нея премиерът социалист казва, че е оптимистично настроен за мирните преговори, които биват критикувани от консервативната опозиция.
   
Заради взрива в автономната област Мадрид е въведен План за действие при екстремни ситуации за всички служби по сигурността. Летище Барахас бе евакуирано и затворено.