Взривове в нигерийската столица в новогодишната нощ
Взривове в нигерийската столица в новогодишната нощ / снимка: БГНЕС, архив

Няколко взрива разтърсиха нигерийската столица Абуджа в новогодишната нощ, съобщават ДПА и Ройтерс. При експлозиите са загинали около 30 души, повечето от които се били събрали на пазар в казарма, за да отпразнуват Нова година. Пазарът е опустошен от взрива.

Очевидци съобщиха за 20 загинали, сред които жени и деца. В казармения комплекс живеят военни със семействата си.

Друга бомба избухна пред християнска църква в Абуджа, където миряни посрещали Нова година, съобщава вестник „Вангард”. Други медии съобщават за фалшива тревога и отбелязват, че тази и други църкви са били евакуирани.

Президентът Гудлък Джонатан обвини за атентатите ислямистката екстремистка секта Боко харам, която извърши серия от атентати срещу християнски цели по Коледа, макар че засега сектата не е поела отговорност за новогодишните експлозии. Боко харам, чието име на езика хауса означава буквално „западното образование е грях”, иска да наложи строга форма на шериата в Нигерия, страната с най-голямо население в Африка, изтъква БТА.

Нигерийците са разделени приблизително по равно на християни и мюсюлмани. Сектата е формирала принципите си по подобие на афганистанските талибани, но няма ясно определен план за постигане на целите си и обикновено се ограничава с извършване на нападения срещу тези, които смята за неверници. Миналата година тя организира въстание в северния град Майдугури и в последвалите сблъсъци със силите за сигурност загинаха около 800 души.