Тревога за въздушна опасност в няколко области на Украйна изпрати за пореден път в бомбоубежище участниците в 19-тата световна среща на българските медии. 

Председателят на Съвета за електронни медии, генералните директори на БНР и БТА, както и ректорът на Софийския университет, прекараха повече от 30 минути под земята - в скривалището под училището в Болград. С тях в Украйна са специалните пратеници на NOVA Александрина Аврамова и Бисер Милков. 

По-малко от час след като българската делегация пристигна в населения с бесарабски българи украински град Болград, с вой на сирени и звън на мобилни телефони беше обявена евакуация.

Директорката на българското училище в Белгрод обясни, че на децата често им се налага да стоят в убежището на училището, което е твърде малко да събере всички ученици. Затова част от тях учат дистанционно.
15-годишната Люда Сивова и родителите ѝ са избягали в България когато е започнала войната, но наскоро са се завърнали в Болград.

"Понякога ни е страх, защото когато обявяват тревоги, падат ракети в Одеса", посочи тя.

Шефът на СЕМ Габриела Наплатанова сподели, че усещането е едно и също за всички хора в Украйна. "Както за украинците, така и за нашите сънародници, бесарабските българи. Те споделят, че ежедневно чуват по няколко пъти тези сигнали", обясни тя.

Такъв сигнал огласи и Одеса по време на представление в операта, на което беше поканена българската делегация. Това принуди всички да напуснат залата да слязат в подземното бомбоубежище.

"Участниците в 19-тата световна среща на българските медии за малко повече от денонощие в Украйна преживяха четири въздушни тревоги, за атаки с балистични ракети, дронове, със самолети излетели от Крим", каза Кирил Вълчев.

Евакуацията в операта премина без паника.

За да стане животът в Украйна спокоен, без въздушни тревоги, безсънни нощи, както преди войната, свещеници от храма Спасо-Преображенски събор в населения с бесарабски българи украински град Болград, отслужиха молебен за мир. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA