/ iStock/Getty Images
Френският здравен регулатор заяви, че е препоръчал незабавно задължително ваксиниране на всички медицински служители и други специалисти, имащи контакт с хора, уязвими за инфекции с COVID-19, предаде Ройтерс.

Регулаторният орган Аш А Ес (HAS) освен това препоръчва да се използват иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, за да бъде забавено разпространението на варианта Делта на коронавируса, тъй като осигуряват по-голяма защита от другите ваксини.

Педиатър: Ваксинацията при деца с хронични заболявания е препоръчителна

"Макар и броят на новите случаи и напрежението върху здравната система да са сравнително ниски, динамиката на епидемията във Франция е осезаема и бързо може да доведе до влошаване на здравната обстановка", заяви Аш А Ес.

Регулаторът издаде препоръките си 72 часа преди президентът Еманюел Макрон да направи обръщение към нацията за развитието на епидемията и стратегията на правителството му за смекчаване на ефекта от неизбежната според мнозина учени четвърта вълна, отбелязва Ройтерс.

По-заразният вариант Делта промени този месец рязко ситуацията със заболеваемостта. Регулаторът заяви, че правителството трябва да започне да мисли за задължително ваксиниране на цялото население, за да бъде готово да вземе такова решение, ако се наложи.

Малта ще могат да посещават само хора, ваксинирани срещу COVID-19

Аш А Ес препоръча и да бъде намалено времето между първата и втората ваксинна доза, както и хората над 55 години, имунизирани при първата доза с препарата на AstraZeneca да бъдат ваксинирани при втората с иРНК препарат.

След като в края на юни новите случаи на заразяване спаднаха до по-малко от 2000 на денонощие от над 42 000 в средата на април, от началото на юли средният им брой на седемдневна база отново нараства рязко.

За последното денонощие бяха отчетени 4580 нови инфекции. През последните шест дни средният брой нови случаи на седмична база се увеличи с над 50 на сто, ритъм, подобен на ранните фази на предишните вълни на епидемията.
БТА