/ iStock/Getty Images
Ваксинацията срещу COVID-19 при деца с хронични заболявания е много препоръчителна. Това заяви педиатърът д-р Калин Лисички пред БНТ.

Според него това е наложително, тъй като след британският вирус децата се заразяват толкова често, колкото и възрастните и имат същите тежки последствия.

Доц. Кунчев: Децата без проблеми и специфични заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19


"Тука говорим за имунно-дефицитните заболявания независимо дали те са придобити, или вродени. Там трябва с голямо внимание да се подхожда. Но от друга страна, има заболявания, които категорично аз бих препоръчал да се ваксинират. Например децата с хронични белодоброни заболявания. Не трябва да забравяме, че бронхиалната астма обхваща около 10% от децата. Децата с хронологични неврологични заболявания също според мен могат да бъдат ваксинирани за COVID-19. Така че това са таргетните групи, които трябва да покрием в детското население - децата с хронични заболявания са между 11% и 16% по западни регистри. У нас мисля, че не се води такъв регистър. Това е таргетната група, която трябва да бъде ваксинирана задължително", обясни Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрията в "Токуда".
БНТ