Върховният съд отложи изслушването на пакистанския премиер
Върховният съд отложи изслушването на пакистанския премиер / Reuters

Пакистанският Върховен съд отложи за 1 февруари изслушването на премиера Юсуф Раза Джилани, когото обвинява в незачитане на съдебната инстанция и за това, че блокира възобновяването на съдебното преследване за корупция срещу президента Асиф Али Зардари, предаде Ройтерс.

Джилани се яви тази сутрин пред върховните съдии и отхвърли обвиненията, позовавайки се на съдебния имунитет на президента Зардари, който е шеф на управляващата Народна партия.

Премиерът даде показания пред Върховния съд, който разглежда дело за незаконно обявената през 2007 г. политическа амнистия на над седем хиляди държавни служители, бизнесмени и обществени фигури, между които е и сегашният президент. С указа за амнистията бяха прекратени наказателните дела срещу редица политици, включително Зардари, за корупция и разхищаване на държавни средства в особено големи размери, посочва БТА.

Върховният съд призова Джилани, след като правителството му не се подчини на съдебна заповед, да напише писмо до швейцарските власти с искане да възобновят съдебното преследване за пране на пари срещу президента.

Ако вината на премиера бъде доказана, той ще трябва да подаде оставка, което ще доведе до задълбочаване на политическата криза в Пакистан, предизвикана от противопоставянето между военните и цивилната власт.