Министерството на външните работи остро осъжда престъплението, извършено срещу Културен клуб „Борис III”, в град Охрид.

Това е второ посегателство срещу тази организация за по-малко от два месеца и поредно престъпно деяние от омраза срещу българите в Северна Македония, се казва в позиция на МВнР.

Публикуваха кадри от нападението срещу българския културен клуб в Охрид

Подобни действия осезаемо и целенасочено пречат на усилията за утвърждаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството в отношенията между България и Северна Македония, изтъкват от външното ни министерство.

"Случващото се следва да се разглежда в контекста на опита за опожаряване на клуб „Иван Михайлов“ в Битоля и героизирането на извършителя му; на призивите за денонсиране на Договора за добросъседство с България; на ескалиращия говор на омраза в медийното пространство и социалните мрежи в Северна Македония; на месеци агресивна публична кампания срещу българските културни клубове; на законодателните промени, застрашаващи свободата на сдружаване на българите в съседната държава", допълват още от българската дипломация.

Те смятат, че наименованията на българските клубове не са причината за тази кампания. "Показателно е, че лидерът на основната опозиционна партия вече открито призовава за незабавно закриване на всички български клубове, независимо как се наричат. Очевидно е, че в Северна Македония все още има проблем със свободното изразяване на българска идентичност. Убедени сме, че министерството на външните работи на Северна Македония ще има своевременна и адекватна на случилото се реакция. Между нашите две външнополитически институции съществува конструктивен диалог", отбелязват от МВнР.

„Татари и фашисти“ скандираха при откриването на българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид

Те настояват да бъдат предприети действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението. "Системното отсъствие на реална реакция създава усещане за безнаказаност и с това насърчава мултиплицирането на тези прояви", категорични са от външно.