Външните министри от ЕС обсъждат отношенията с Русия
Външните министри от ЕС обсъждат отношенията с Русия / снимка: DarikNews

Външните министри на ЕС се очаква да отложат решението си по въпроса дали да продължат преговорите за ново споразумение за партньорство и сътрудничество между Русия и ЕС заради разногласия в оценката дали Москва е изпълнила мирното споразумение с Грузия, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Външният министър на Финландия Александър Стуб заяви, че не очаква на започналата днес двудневна среща на Съвета по общи въпроси и външни отношения на съюза да бъде взето решение за споразумението с Русия.

Лидерите на ЕС се споразумяха на 1 септември да замразят преговорите, докато Русия не изтегли войските си от Грузия до позициите, заемани преди конфликта на 7 август, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Германия и Италия искат ЕС да продължи преговорите за договора, но Великобритания и Швеция искат да изчакат преговорите на 15 октомври в Женева за сигурността в Кавказ. Полша и прибалтийските държави също са недоволни, че Русия поддържа значително военно присъствие в Южна Осетия и Абхазия. Заради това френското председателство на ЕС беше принудено да не включва в подготвителния документ за днешната среща точки за продължаване на предвидените за 14 ноември в Ница преговори за ново споразумение с Москва.