Външните министри на ЕС се събират заради Косово
Външните министри на ЕС се събират заради Косово / Владислав Велев, специален пратеник на Дарик в Косово

Външните министри на Европейския съюз се събират в понеделник в Брюксел на двудневна среща, на която ще разискват събитията в Косово и евентуалното обявяване на независимост на 17 февруари.

Българската делегация на срещата в Брюксел ще води вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, съобщиха от МВнР.

Според дипломатически източници, цитирани от Ройтерс, вероятно двайсетина от 27-те страни от ЕС ще признаят бързо новата държава, но най-малко шест - България, Гърция, Испания, Кипър, Румъния и Словакия няма да го сторят веднага.

Големите държави в ЕС, участващи в дипломацията на Балканите - Великобритания, Германия, Италия и Франция, може да признаят заедно със Съединените щати независимо Косово веднага след заседанието на външните министри, прогнозират дипломатическите източници.

Въпреки очакваната липса на пълно международно признание, Европейската комисия и Световната банка готвят дарителска конференция, за да се окаже помощ за възстановяване на нестабилната икономика на Косово и за намаляване на голямата безработица.

***

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!