Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският премиер все още е на интензивно лечение
След като състоянието на британския премиер Борис Джонсън се влоши и бе преместен в интензивното отделение, световният политически елит показа вълна от солидарност към. Министър-председателят постъпи в болница в неделя поради усложнения от коронавирусната инфекция.

Няма промяна в в състоянието му, заявиха днес два източника, близки до британския премиер, след като той бе поставен под интензивни грижи след влошаване на симптомите му от коронавируса, предаде Ройтерс. Джонсън получи кислородно лечение и бе настанен в централна лондонска болница - като предпазна мярка, както съобщиха от "Даунинг стрийт", след като състоянието му се влошило

Борис Джонсън се влоши, преместиха го в Интензивното (ВИДЕО)

Ето и част от реакциите на политическите лидери:

САЩ

На пресконференция Доналд Тръмп заяви, че Джонсън е "силен човек", и изрази най-добри пожелания към него от името на САЩ.

"Всички американци се молят за него", заяви президентът на пресконференцията. "Той ми е приятел, той е голям джентълмен и прекрасен лидер, а както знаете, днес той е влязъл в болница, но аз се надявам и съм сигурен, че той ще бъде добре", добави Тръмп.

Тръмп пожела на Борис Джонсън бързо оздравяване
 
Италия

„Мислите ми са с Борис Джонсън и всички британци. Пожелавам ти бързо възстановяване. Имаш подкрепата на цялото италианско правителство, както и моята лична. Сигурни сме, че страната ви ще премине през това трудно време“. Това бе реакцията на италианския му колега Джузепе Конте, чиято страна е една от най-тежко пострадалите от епидемията
 
.

Европейският съюз


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пожела на Джонсън бързо и пълно възстановяване.

"Моите мисли са с премиера Борис Джонсън и семейството му тази вечер", написа тя Twitter.
 


Нейната реакция беше последвана от тази на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който се възстановява в карантина, след като също даде положителен тест.

Мишел Барние с положителен тест за коронавирус

"Пожелавам на Борис Джонсън всичко най-добро и бързо възстановяване. Моите мисли са с вас и вашето семейство", написа Барние в Twitter. Най-добрите пожелания от двама от най-високопоставените представители на Европейския съюз подчертаха затопляне на политическите връзки между Брюксел и Лондон, след като през януари Джонсън изведе Великобритания от блока.


Франция

Френският президент Еманюел Макрон даде своята "пълна подкрепа на Борис Джонсън, семейството му и британския народ в този труден момент". "Надявам се той бързо да преодолее това изпитание", написа Макрон в Twitter.