Мишел Барние
Мишел Барние / БГНЕС
Главният преговарящ на Европейския съюз за бъдещите отношения с Великобритания Мишел Барние е дал положителен тест за коронавируса, предаде ДПА.

"Бих искал да ви информирам, че пробата ми за COVID-19 се оказа положителна", съобщи самият той в Туитър, добавяйки, че "се чувства добре и в добро разположение на духа". От името на всички, които вече са засегнати от вируса, и на всички, които сега са в изолация, ние ще преодолеем това заедно", каза 69-годишният Барние.
Той трябваше да участва в следващия кръг от преговорите в Лондон вчера, на който да се обсъдят ключови въпроси за бъдещото споразумение за свободна търговия. Предвидено е преговорите да приключат до края на годината, когато правилата на ЕС ще спрат да важат за Великобритания, отбелязва ДПА. Преговорният кръг обаче бе отложен заради пандемията.

Към този момент в страните от ЕС и Великобритания има близо 71 000 потвърдени случая на заразени с коронавируса. Европа вече е епицентърът на пандемията.

Предлагат удължаване на преходния период за Брекзит

Великобритания напусна ЕС на 31 януари, но остава в преходен период до края на 2020 г., като през това време Лондон и Брюксел се опитват да постигнат споразумение за бъдещите си икономически и търговски отношения и как да си сътрудничат на международната арена.

Разговорите лице в лице по график трябва да се провеждат веднъж на 2-3 седмици през следващите няколко месеца, но при тази ситуация е малко вероятно да продължат по план.

Кризата, предизвикана от коронавируса, заплашва да разстрои преговорите. Това поставя въпроса дали няма да се наложи британският премиер Борис Джонсън да удължи преходния период, въпреки тържествените си клетви да спази срока за пълно скъсване с ЕС до края на тази година, отбелязва ДПА.
БТА