/ iStock/Getty Images
Редица европейски политици предлагат удължаване на преходния период в отношенията с Великобритания максимум до края на 2022 г. поради разпространението на коронавируса. Това съобщи медийната група „Funke”.

Ема Томпсън се премести във Венеция заради Брекзит

"Пандемията усложнява и без това много амбициозния план", заяви Дейвид Макалистър, който отговаря в Европейския парламент за Брекзит пред „Funke”. „От европейска страна сме готови да удължим преходната фаза максимум до края на 2022 г. За това Обединеното кралство трябва да изпрати съответно искане“, каза той. „Въпросът за удължаването на сроковете при сегашните обстоятелства отново трябва да бъде внимателно проучен в Лондон“, подчерта политикът.

От януари 2021 г. желаещите да работят и учат във Великобритания ще кандидатстват по нова система

От своя страна зам.-ръководителят на Европейския парламент Катарина Барли заяви, че „при настоящата кризисна ситуация личните преговори са невъзможни“. "Ще се види дали ще бъде възможно да продължим работата в режим на видеоконференции. Но дори и да се проведат преговорите, сега всички усилия трябва да бъдат насочени към координиране на борбата срещу пандемията", подчерта тя.

"Заплахата от твърд Брекзит, придружена от хаотични условия и икономически загуби, в момента е ненужна тежест и за двете страни," каза Барли. "В тази връзка преходният период трябва да бъде удължен".
БГНЕС