Вулканичната пепел затвори 15 летища в Испания
Вулканичната пепел затвори 15 летища в Испания / снимка: Reuters

Петнайсет летища в Северна Испания бяха затворени заради пепелния облак от исландския вулкан, навлязъл в испанското въздушно пространство, предаде Франс прес.

Снощи бе съобщено, че затварят за полети летищата в Сантяго де Компостела, Ла Коруня и Виго. Сутринта бяха затворени и летищата в Астуриес, Сантандер, Бургос, Леон, Валядолид, Саламанка, Памплона, Сан Себастиан, Витория, Ла Риоха, Билбао, Сарагоса. Забраната засегна около 190 полета и ще остане в сила поне до 18 ч.

Отменени бяха и полети от международното летище в белгийската столица и от заместващото го при нужда летище в Шарльороа, съобщи белгийската осведомителна агенция Белга. Всички полети са били в посока Испания.

Летищните власти отправиха призив към пътниците да се осведомяват дали полетите им ще се изпълняват преди да тръгнат към летищата. Тази препоръка остава валидна до утре вечерта. По-нататък ще видим как ще се развие обстановката, заяви Давид Геринг, търговски директор на летището в Шарльороа.

До момента идващият откъм Исландия облак не е предизвикал пълно затваряне на летища в Белгия, но както се посочва тук, могат да се очакват изненади.

Евроконтрол, европейската агенция за контрол на въздушния трафик, съобщи, че повечето полети между Европа и Северна Америка са отменени заради надвисналия над северния Атлантик облак пепел от исландския вулкан Ейяфятлайокутл, предаде Асошиейтед прес.

Полетите се пренасочват на север и на юг от облака, дълъг около 2000 километра, който се простира от Исландия до северна Испания. Това удължава полетите с близо час. Пепелта се издига на височина до около 10 000 метра, на която летят повечето самолети над Атлантика, отбелязва АП.

Около 600 авиокомпании извършват всеки ден полети над Атлантичесикя океан.

Очаква се вулканичният облак да навлезе до довечера във въздушното пространство над южна Франция, отбелязва БТА. "Над Испания и Португалия се формира депресия, която ще тласне пепелта на югозапад. Очаква се облакът да се разпространи довечера или през нощта над половината от южна Франция", съобщи френската метеорологична служба.

Анулирани са голям брой полети в северния португалски град Порту заради придвижването на вулканичния облак, съобщи сайтът на португалските летища (АНА). Отменени са полетите на всички нискотарифни авиокомпании.