сърце
сърце / iStock/Getty Images
58-годишен мъж с неизлечимо сърдечно заболяване, на когото е трансплантирано второто в света генетично модифицирано свинско сърце, е починал близо шест седмици след процедурата, съобщиха от медицинския център, в който е извършена операцията.

Лорънс Фосет е получил органа на 20 септември и е починал на 30 октомври, се казва в изявление на Медицинския център на Университета на Мериленд, предаде АФП.
Той не е отговарял на условията за трансплантация на човешко сърце поради напредналите си заболявания, включително периферна съдова болест. Въпреки че първоначално трансплантацията е функционирала добре, през последните дни тя започва да показва признаци на отхвърляне.

"Скърбим за загубата на г-н Фосет, забележителен пациент, учен, ветеран от военноморските сили и семеен човек, който просто искаше да прекара малко повече време с любящата си съпруга, синове и семейство", заяви хирургът Бартли П. Грифит, извършил трансплантацията.

Последната експериментална процедура е част от разрастващата се област на изследвания, насочени към усъвършенстване на междувидовите трансплантации или ксенотрансплантациите, включващи животински органи, генетично модифицирани, за да се намали вероятността да предизвикат отхвърляне при хората.

Надяваме се, че в крайна сметка те ще помогнат за преодоляване на недостига на човешки донори, тъй като само в Америка в момента повече от 100 000 души очакват орган.
Дейвид Бенет старши е първият човек, получил трансплантация на генно редактирано свинско сърце през януари 2022 г., извършена от същия медицински екип.

Той почина след два месеца, като медицинският център обясни смъртта му с "множество фактори, включително лошото му здравословно състояние" преди операцията, въпреки че по-късно бе установено, че органът е бил заразен с вирус.

Мохамед Мохиуддин, директор на програмата за сърдечна ксенотрансплантация, похвали приноса на Фосет към науката, като добави: "Възнамеряваме да проведем обширен анализ, за да установим факторите, които могат да бъдат предотвратени при бъдещи трансплантации."

През последните две години лекарите трансплантираха бъбреци от генетично модифицирани прасета на пациенти в мозъчна смърт.

През септември Институтът за трансплантации към болницата NYU Langone в Ню Йорк обяви, че свински бъбрек, трансплантиран на пациент в мозъчна смърт, е функционирал в продължение на рекордните 61 дни.

Ранните изследвания в областта на ксенотрансплантацията са фокусирани върху вземането на органи от примати - например през 1984 г. на новородено, известно като "Бебето Фей", е трансплантирано сърце от бабуин, но то оцелява само 20 дни.

Сегашните усилия са насочени към прасетата, които се смятат за идеални донори за хората поради размера на органите им, бързия им растеж и големите им приплоди, както и поради факта, че вече се отглеждат като източник на храна.
БГНЕС