/ iStock/Getty Images
Здрави деца не умират от коронавируса и само деца, които са сериозно болни, преди да се заразят, са изложени на фатален риск, съобщи в."Дейли мейл", като се позовава на изводи от мащабно научно изследване във Великобритания.

Досега няма смъртен случай на дете от Ковид-19 в страната, което да не е страдало от тежко съпътстващо заболяване, твърдят авторите на изследването, финансирано от правителството.

Шест деца на възраст до 15 г. и девет на възраст от 15 г. до 19 г. са жертви на Ковид-19 в страната, но всички са имали преди това сериозни здравни проблеми като злокачествени заболявания или церебрална парализа. До 14 август броят на починалите от Ковид-19 във Великобритания във всички възрастови групи е 52 082-ма души.

Изследването установява, че рискът за децата е "поразително нисък" и само малка част от заболелите се нуждаят от болнично лечение.

Изследователите под ръководството на проф.Келъм Семпъл от университета на Ливърпул посочват, че са починали едва едно на сто от хоспитализираните деца в сравнение с 27 на сто от възрастните на болнично лечение с Ковид-19. Резултатите от проучването са публикувани в "Бритиш Медикал Джърнъл".
БТА