Воюващите в Украйна обявиха готовност за спиране на огъня от петък
Воюващите в Украйна обявиха готовност за спиране на огъня от петък / снимка: БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко ще даде заповед на украинските войски да прекратят огъня в 11 ч. по Гринуич (14 ч. българско време) в петък, 5 септември, ако на планираната същия ден среща на контактната група за Украйна в Минск бъде одобрен поетапен мирен план.

Той обяви това пред журналисти, акредитирани за срещата на върха на НАТО в Уелс след разговора си с лидерите на водещите страни от алианса, предаде Ройтерс.

В насрочената за петък среща в беларуската столица ще участват представители на Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Надяваме се изпълнението на мирния план да започне утре", каза Порошенко.

Междувременно високопоставени лидери на проруските сепаратисти също заявиха, че ще наредят прекратяване на огъня в Източна Украйна в петък, ако на срещата на контактната група в Минск бъде постигнато споразумение, предаде Ройтерс.

Лидерите на двете самопровъзгласили се народни републики - Донецката и Луганската - Александър Захарченко и Игор Плотницки излязоха с общо изявление по въпроса в уебсайт на сепаратистите. В него те казват, че ще дадат заповед за прекратяване на огъня в 11,00 ч. по Гринуич утре, "ако бъде постигнато споразумение и представителите на Украйна подпишат план за политическо уреждане на конфликта".

Двамата освен това съобщават, че ще представят в Минск утре за разглеждане от контактната група свои предложения за режима на прекратяване на огъня, в които подробно ще бъдат изложени гаранции за спазването на този режим от страните в конфликта", предаде ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА