Войните алкохолизират американската армия
Войните алкохолизират американската армия / netinfo

Значителен брой американски ветерани от войните в Ирак и Афганистан започват системна злоупотреба с алкохол след завръщането си от “горещите точки“, съобщи Ройтерс.

По-младите военнослужещи, пиещи системно, призовани от Националната Гвардия и резервите, имат най-голям шанс да започнат да пият повече или да развият свързани с алкохола проблеми, съобщават изследователите. Морските пехотинци на активна служба рискуват повече да продължат да пият след разполагането си и да развият свързани с алкохола проблеми.

Тенденцията за злоупотреба с алкохол сред Националната гвардия и резервите може да се дължи на по-малкото обучение и поддръжка, които получават, на по-ниската степен на сплотеност на техните единици или на прехода от цивилен към военен живот, но във всички случаи се определя като „обезпокоителна“ предвид повишеното използване на такива единици.

Вероятността ветераните, участвали в бойни действия, да започнат злоупотреба с алкохол е с 31% по-висока, а 5% развиват алкохолни проблеми. Оказва се по-вероятно жените да започнат да пият редовно, но шансът да развият свързани с алкохола проблеми е по-малък.

Изследователите обясняват разликата с факта, че жените използват алкохола само като средство за справяне с психологическо напрежение, докато при мъжете се наблюдава повишена склонност към рисково поведение. Изводът е, че посочените групи се нуждаят от повишено внимание след завръщането си, и по-специално лечение на пост-травматичния стрес, допълва БГНЕС.